Istnieje wiele rodzajów jakie serwuje restauracja sushi Warszawa Centrum, ale wszystkie zawierają ocet ryżowy. Rolki sushi są często pakowane w suszone arkusze wodorostów, papier ryżowy lub yuba (skóra sojowa). Niektóre z najbardziej popularnych rodzajów serwowanych przez restaurację sushi Warszawa Centrum to nigiri, gunkan (małe suszone kubki z wodorostami wypełnione owocami morza) i temaki („szyszki” wodorostów nori zawierające owoce morza i warzywa). Norimaki, czyli rolki sushi, są również bardzo popularne, ale często są wytwarzane inaczej poza Japonią. W Japonii ryż i inne składniki w rolkach sushi pakowane są w suszone wodorosty; poza Japonią rolki sushi są często wytwarzane z ryżu na zewnątrz, wodorostów i innych składników w środku.
Czy jedzenie sushi Warszawa Centrum jest bezpieczne? Niektóre sklepy sprzedają ryby klasy sashimi lub sushi. Jednak takie etykiety są tak naprawdę tylko modnymi hasłami marketingowymi, ponieważ nie ma jasnych wytycznych co do tego, która ryba jest uważana za sashimi- lub do sushi. W restauracji sushi Warszawa Centrum głównym wymogiem dla ryb, które mają być spożywane na surowo, jest to, że należy je najpierw zamrozić, ponieważ minimalizuje to ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Rtęć jest groźna? Niezależnie od tego, czy ryby są spożywane na surowo, czy gotowane, problemem jest rtęć i inne zanieczyszczenia metalami ciężkimi, dlatego nie zaleca się spożywania dużych ilości sashimi lub sushi. Kobiety w ciąży lub osoby z upośledzonym układem odpornościowym powinny unikać surowych ryb i ograniczać spożycie niektórych gotowanych ryb, w tym tuńczyka.
Pasożyty to również problem sushi! Zamrożenie surowej ryby przed zjedzeniem zabije wszelkie pasożyty. Zamrożenie nie usunie jednak wszystkich patogenów i mikroorganizmów, z których niektóre mogą powodować problemy zdrowotne. Dla osób z osłabionym układem odpornościowym zdecydowanie zaleca się gotowanie ryb, chyba, ze jedzą w sprawdzonych miejscach takich jak Sushi&Ramen w Warszawie Centrum.